AVANÇOS EN CIRURGIA DE LES CATARACTES. TÈCNIQUES DE MICROINCISIÓ BIMANUAL

Cirurgia de les cataractes sense sutures i sense “punxar” ni tapar l’ull, amb una recuperació visual gairebé immediata. Les tècniques de microincisió bimanual són més eficaces i segures, aconseguint major comoditat per al pacient i una recuperació visual i funcional més ràpida que amb les tècniques convencionals. Aquesta és una de les conclusions a les quals s’ha arribat en el 43 Congrés de la Societat Catalana d’Oftalmologia.

Durant els dies 30 de novembre i 1 de desembre s’ha celebrat a Barcelona el 43 congrés de la Societat Catalana d’Oftalmologia i un dels temes estrella era la cirurgia de la cataracta amb tècniques demicroincisió bimanual  (MICS-Bimanual). Es tracta de reduir el traumatisme quirúrgic, els riscos de complicacions i millorar l’eficàcia per aconseguir una recuperació més ràpida del pacient.

La novetat d’aquestes tècniques era el com aconseguir aquests objectius i en aquest congrés s’han assegut algunes de les bases per a la seva consecució. Com a resum podem dir que s’ha discutit sobre la tecnologia utilitzada i sobre l’abordatge quirúrgic.

Respecte a la tecnologia, disposem dels nous sistemes de facoemulsificació, uns basats en ultrasons micropolsat fred i altres basats en el làser de femtosegon. Tots dos té avantatges i inconvenients i tot i que no és el nostre propòsit entrar en aquest debat, el que sí és important és saber que tots dos sistemes són igualment vàlids per aconseguir bons resultats, tot i que pensem que els sistemes làser aportaran avantatges significatius en un futur no gaire llunyà.

Figura 1. - Cirurgia MICS-Bimanual assistida per làser de femtosegon (Dr Vergés).

Figura 1. – Cirurgia MICS-Bimanual assistida per làser de femtosegon (Dr Vergés).

Respecte al abordatge quirúrgic, és aquí on més canvis s’han experimentat i és la cirurgia demicroincisió bimanual (MICS-Bimanual), la qual ha demostrat més avantatges sobre les altres tècniques, tant en eficàcia com en seguretat. Les evidències científiques que trobem a les publicacions, en els estudis comparatius, mostren com hi ha menys complicacions i un recuperació més ràpida dels pacients, tant pel que fa a la visió com a la reincorporació a la vida normal, tal com es mostra en l’article publicat pels doctors, Alió, Vergés i Klonowsk (fes click).

Figura 2. - Cirurgia MICS-Bimanual. Esquema de la fluíidca a l'interior de la cambra anterior (esq) i, detall de la maniobra de partició de la cataracta amb el chopper-irrigador i l'agulla de faco de Vergés (der).

Figura 2. – Cirurgia MICS-Bimanual. Esquema de la fluíidca a l’interior de la cambra anterior (esq) i, detall de la maniobra de partició de la cataracta amb el chopper-irrigador i l’agulla de faco de Vergés (der).

La cirurgia MICS-Bimanual es realitza amb sedació i anestèsia tòpica, i en la majoria de casos, no cal “punxar” l’ull ni la orbita amb injeccions d’anestèsia regional, tampoc cal donar punts per tancar les incisions, ja que són molt petites i tenen un auto.sallat molt segur. Això fa que el pacient se senti molt confortable durant la cirurgia i surti veient, podent tornar a casa (cirurgia ambulatòria), i tot i que és necessari un cert repòs, des del matí ja pot realitzar certes activitats, com veure televisió o fins i tot llegir .

Quan realitzem la cirurgia dels dos ulls en el mateix acte quirúrgic, al mateix dia, el que s’anomena cirurgia bilateral (fes click), és on la tècnica MICS-Bimanual ofereix més avantatges, aconseguint una recuperació encara més ràpida, ja que la nova informació que arriba al cervell a través dels ulls, és similar i l’adaptació és més ràpida, especialment si hem implantat lents intraoculars multifocals, per veure de lluny i de prop.

En el nostre centre d’Àrea Oftalmològica Avançada, vam ser pioners en aquestes tècniques, tant a nivell nacional com internacional i realitzem aquesta cirurgia des de fa més de 10 anys, amb resultats molt satisfactoris, per això ens enorgulleix que ara es reconegui els seus avantatges i la hi consideri la cirurgia més avançada per intervenir les cataractes.

Per a la seva realització es requereix una tecnologia i un instrumental específic i, molt especialment, un equip humà ben conjuntat. És fonamental que l’anestesista pugui realitzar una bona sedació, perquè el pacient estigui tranquil i no es mogui, com si es tractés d’una anestèsia general però sense els riscos d’aquesta i que el pacient pugui recuperar tot just acabar la cirurgia, per poder tornar a casa sense quedar ingressat al centre quirúrgic.

En un altre pla, el cirurgià, ajudant i instrumentista, han de formar un equip ben conjuntat per poder realitzar correctament la cirurgia, ja que aquest tipus de tècniques requereixen més precisió i un control molt més exhaustiu de la tecnologia utilitzada (ultrasò o làser).

Si aconseguim unir aquests factors, tecnologia i equip humà, el resultat serà molt bo, amb un alt nivell d’eficàcia i de seguretat, amb una recuperació d’escassos dies per tornar a la vida normal, per això animem tant als oftalmòlegs que encara no realitzen aquestes tècniques, perquè canviïn aviat millor, així com als pacients que s’hagin de intervenir de cataractes, perquè consultin sobre els beneficis de la MICS-Bimanual.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s